donderdag 5 juli 2012

Kaart Palau en Melekeok, Carolinen, Micronesië, Oceanië

Kaart Palau: VN
Palau heet officieel de Republiek Palau. Het is een land in Oceanië in de regio Micronesië met 20.796 inwoners (2009). De hoofdstad is Melekeok en de officiële talen zijn Engels en Palaus.

Palau, ook wel Balau, ligt in de Filipijnse Zee, een randzee van de Grote of Stille Oceaan.

Het eilandenrijk ligt ten oosten van de Filipijnen, ten noorden van Indonesië en ten westen van de Federale Staten van Micronesia.

Samen met de Federale Staten van Micronesië vormt Palau de archipel van de Caroline-eilanden.

Palau beslaat het westelijke deel van de eilandengroep Carolinen. Het centrale en oostelijke deel van de Carolinen behoort tot Micronesia.

Eilanden
Palau bestaat uit meer dan 340 eilanden, waarvan er zeker 12 bewoond zijn. De archipel is onder te verdelen in de Palaueilanden in het noorden, en de veel kleinere en minder bevolkte Zuidwesteilanden in het zuiden.

Babeldaob in de Palaueilanden is het grootste eiland en beslaat ongeveer 80% van de totale landmassa van Palau.

Het hoogste punt op Palau is met een hoogte van 242 meter de Mount Ngerchelchuus op Babeldaob. Op dit eiland ligt ook Lake Ngardok, het grootste meer van Palau. Dit meer is tevens de grootste zoetwatermassa in heel Micronesië.

Vukanisme, kalksteen, koraal
De meeste eilanden zijn vulkanisch van oorsprong, maar er zijn ook eilanden die voor het grootste deel bestaan uit kalksteen en koraal.

Geschiedenis
De Spaanse ontdekkingsreiziger Ruy López de Villalobos ontdekte de eilanden in 1543. Spanje koloniseerde de eilanden aan het eind van de 19e eeuw, maar verkocht ze in 1899 aan Duitsland.

Japan veroverde de eilanden aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog kreeg Japan de Palau-eilanden toegewezen als mandaatgebied van de Volkenbond.

Dit duurde tot het eind van de Tweede Wereldoorlog. De eilanden kwamen toen onder beheer van de Verenigde Staten. Palau werd in 1947 een van de trustgebieden onder bestuur van de Verenigde Staten.

In 1976 scheidden de Verenigde Staten het bestuur over de Noordelijke Marianen van dat over de rest van het Trust Territory of the Pacific Islands, de Marshalleilanden, de Federale Staten van Micronesië en Palau.

Op 1 januari. 1981 werd het district een republiek. Het Amerikaanse Congres stemde in 1985 en 1986 in met een verdrag van vrije associatie met de Marshalleilanden en Micronesië, en in 1994 met Palau. De eilandstaat werd toen onafhankelijk.

Steden Palau
Koror is de enige stad op Palau. Naast de hoofdstad Melekeok zijn een aantal belangrijke plaatsen: Airai, Kloulklubed, Meyungs.

Kaart steden en eilandgroepen Palau: CIA

Kaart Palau
De archipel Palau ligt in Oceanië in het uiterste westen van de regio Micronesië.

Kaart Palau: CIA